Ez bizony nagyon fontos dolog.
Túl vagyunk egy óriási beruházáson,átküzdöttük magunkat rossz esetben tengernyi szakemberen,jó esetben egy kivitelező megfeleően végigkísérte a lakás egyik központi részének születését.
Hogyan is kell karbantartani a konyhánkat és mire kell odafigyelni?
1.A konyha legsérülékenyebb része a munkalap,a mosogató és a főzőlap környéke valamint az ajtók felülete.
A munkalap karbantartása:
Laminált munkalap:
Relatív olcsó és tartós megoldás.A legtöbb odafigyelés igényli.
A laminált munkalapok 280'-ig hőállóak,de a ráhelyezett forró edény elszínezi és ha túl nagy hőnek tesszük ki akkor a laminátum buborékszerűen felpúposodik.
Amennyiben tartósan víz éri a felső felületet akkor sem lesz semmilyen károsodás, kivétel a mosogató és főzőlap...inkább úgy fogalmaznék hogy ahol kivágás és beépített tartozék van...ott a megálló vizet fel kell itatni.A legjobb rögtön.Nekem is laminált van, én azonnal szoktam :)
A víz a nedvesen maradt részeken egyszerűen továbbterjed és ha szabad szemmel nem is látjuk a munkalap farostjaiba bejut. A megdagadt rész kiszárad és megbontja a ragasztóanyagot..a kitágult rostok a tömítéseket,idővel ez a folyamat a munkalap púposodásához vezet.
Ezt a beépítésnél a kivitelező lassíthatja vagy ki is iktathatja ha a kivágott részeket impregnálja víz ellen.
Tisztítani bármilyen háztartási tisztítószerrel lehet,súrolópor és szer évek múltán kifényesedést okoz.(az intenzív használat is)
Egy fontos pont még a munkalap toldása.
Ha aluminium profillal oldották meg az illesztést akkor ezt nagy általánosságban csak a profil felcsavarozásával csinálták meg. Hosszú távra ez nem tartós.
Ha nem szeretnénk szétszedetni a munkalapot(ki szeretné...) akkor az alumínium profilnál keletkezett nedvességet töröljük le,egyébként a szivárgó víz idővel megteszi azt amit nem szeretnénk.
Azonban tartós megoldásként egyszerű sziloplaszttal vékonyan be kell kenni a vágott munkalap élét és a profilt is szétszedett állapotban.Illesztés után a kikeményedett tömítőanyagot el lehet távolítani és egy fontos gócpont ezzel kilőve.Egyszerű és jó.
Egy sokkal jobb módszer ha a derékszögű fordításokat marással és ragasztással oldották meg.
Amelyik kivitelező ezt választja ott nagy valószínűséggel feltételezhető hogy szakszerűen oldották meg a dolgot.
Egy mostanság felfedezett probléma.
A munkalap sok konyhában túl fényes és ragadós.
Ezt a mosogatószerben lévő kézvédő balzsam okozza.A megoldás hogy alkoholos(Clin) tisztítószerrel töröljük át alaposan a felületet havonta.Használjuk az általam úgy utált papírtörlőt hozzá.
Márvány és gránit munkalap:
Nem reagál negatívan a vízre és az edény aljáról kilépő hőre sem, viszont nagyon érzékeny az elszíneződésre és a tisztítószerekre.
Már relatív erős savas tisztítószerek hatására is opálos fátyol jelenik meg a felületen amit nem tudunk eltávolítani házilag.
Már nagyon ritka ez a fajta munkalap.
-hátrányai:
repedhet,elszineződik(paprikaszaft vagy vörösbor)
Kompozit gránitörlemény munkalap:
Nagyon elterjedt és jó minőségű munkalap fajta. Ár-érték arányban a legjobb választás a konyhába.
Négyzetmétere bár 60-70e forint (nem folyóméter) ,ha nem szeretnénk évtizedekig lecserélni a konyhát akkor ez egy ésszerű választás,feltéve ha a pénztárcánk engedi.
A következőre érdemes figyelni:
-korlátozottan hőálló mivel műgyantával kevert ásványi őrleményről van szó,a forró edény tartósan deformációt okoz a felületén.
Nem érzékeny a színeződésre és teljesen vízálló.
Nem javítható csak látható módon.Az olvadás sehogysem.
Corian munkalap:
Egy non-plus-ultra a konyhában.
Örök életnek mondják..az is, csak egy konyha idővel műszakilag elavulttá válik bármennyire is időtálló anyagokból rakják össze..egy korszerűsítési cserénél ez a munkalap is megy a levesbe mert a színéhez már nem is létezik javítóanyag régesrég... csak személyes megjegyzésem.
Karbantartása:
teljesen vízálló,ugyanúgy nem bírja a hőt mint a kompozit lap de határtalan előnye hogy hibátlanra javítható,legyen az erős karcolás,olvadás vagy kopás.
A hátránya hogy olyan drága amire aludni is nehéz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése